Başları öne eğik şekilde meslek hayatlarındaki en ağır görevi yerine getiriyor, bir milletin tarihini yük ederek taşıyorlardı. Dört subay, beyaz bir vagonda, etrafında altı meşale olan bir tabutla beraber ışıksız beyaz vagonda yolculuk ediyorlardı. Tarih 19 Kasım 1938, saat 20.30 civarıydı. Subaylar; başkomutanlarının naaşının önünde saygı duruşunda bekliyor, konuşmuyor, sessizce gözyaşı döküyorlardı.
Atatürk’ün vefatı tüm ülkeyi yasa boğmuş, herkesi derin bir kedere sürüklemişti. Öyle ki bütün bir millet, ona son görevini yerine getirmek için yollara dökülmüş, en azından naaşını selamlayarak ona son kez saygı duruşunda bulunmak istemişlerdi. Gecenin en karanlık saatinde trenin yolu birden aydınlanmaya başlamıştı. Trendekiler önce durumu anlayamamış, olumsuz bir şeyler olduğundan şüphe ederek dışarıya bakmışlardı. Gördükleri şey inanılacak gibi değildi.
Ülkenin yeni kurulduğu dönemlere denk gelen 1929 yılı ekonomik buhranı sebebiyle birçok ürüne ulaşmak zorlaşmıştı. Bunlarda biri de aydınlatma için kullanılan gazyağıydı. Atatürk’ün naaşının bulunduğu beyaz vagonlu trenin geçiş yolu boyunca köylüler yerlere zar zor elde ettikleri gazyağını döküyor, iki taraftan ateşe vererek karanlık trenin aydınlık içerisinde Ankara’ya gitmesi sağlanmaya çalışıyordu. Tren geçerken ateş yakıp saygı duruşuna geçen köylüleri, trendekiler gözyaşlarıyla selamlıyorlardı.
Bu hikayeyi anlatan saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Üstün Dökmen sözlerini bitirirken şunları da eklemişti; “O zamanlar pek bilinmiyordu, şimdilerde öğrendik ki Atatürk karanlıkta oturmak veya uyumak istemez, hatta geceleri yatarken de annesi Zübeyde Hanım’dan gaz lambasını kısıkta yakarak bırakmasını istermiş. Yani karanlıktan hoşlanmayan bir lideri, milleti aydınlatarak uğurlamıştır. Bu dünyada eşi benzeri çok nadir görülecek bir olaydır. Bu milletin Atatürk’e duyduğu derin sevginin ve saygının bir örneğidir.”
Bugün Atamızın aramızdan ayrılışının 85. yılı, ancak üzüntümüz ilk günkü gibi. Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.

Kaynakça
- Lord Kinross, Atatürk-Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar Yayınevi.
- Atatürk Ansiklopedisi, Atatürk’ün Cenazesinin İstanbul’dan Ankara’ya Nakli. (Bağlantı Adresi: https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/ataturkun-cenazesinin-istanbuldan-ankaraya-nakli/)
- Levent Özkardeş, Cumhuriyetin İlk Yılları ve 1929 Ekonomik Buhranında Dış Ticaretin Yönetimi, Gümrük ve Ticaret Dergisi. (Yıl: 2015, Sayı: 6, Sayfa: 28)